Genç Bir Dahi, Joshua Beckford | #FarkındaMısınız?

Son güncelleme: 2022-01-21 15:31:21

"Ben dünyayı kurtarmak istiyorum. Dünyayı ve insanların fikirlerini değiştirmek istiyorum. Dünya ile ilgili doğru şeyleri yapmak için bazı şeyleri değiştirmek istiyorum." Joshua Beckford

 

Joshua Beckford savant otizm teşhisi konan Afro-amerikalı bir çocuk. Savant otizm diğer otizmli bireyler tarafından sergilenmeyen oldukça sıra dışı becerileri sergileyen bireyler için kullanılmaktadır. Savant becerilerinin çok farklı biçimleri vardır. En yaygın olarak görülenleri matematik ve hesaplama becerileri, üstün bellek becerileri, sanatsal beceriler ve müzik becerileridir. Dil becerileri, sıra dışı duyusal ayırt etme, istatistik, bilgisayar gibi bir konuda çok müthiş bir bilgi birikimine sahip olma gibi beceriler daha nadiren görülmektedir. 

Joshua'nın hikayesi o henüz 10 aylıkken babasının bilgisayar klavyesi üzerindeki harfleri ezberlediğini farketmesiyle başlıyor. Joshua 3 yaşına geldiğinde akranları yeni konuşmaya başlarken, o akıcı bir şekilde Japonca konuşabiliyordu.

Joshua'nın babası 2011 yılında, Oxford Üniversitesi'nde 8-13 yaş arası çocuklara özel bir programı olduğunu keşfediyor ve Joshua henüz 6 yaşında olmasına rağmen bu programa başvuruyorlar.

Böylece Joshua henüz 6 yaşındayken İngiltere’nin en prestijli ve köklü kurumlarından biri olan Oxford Üniversitesine kabul edilerek Oxford Üniversitesi'nin en genç öğrencisi olarak tarihe geçiyor. Günümüzde doktor olma hedefini gerçekleştirmeye yoğunlaşan Joshua, 2017 yılında Ulusal Çeşitlilik Ödüllerinde Yaş İçin Olumlu Rol Modeli Ödülünü aldı.

Ulusal Otizmli Toplumunun Siyahi ve Azınlık kampanyasının yüzü olan Joshua, azınlık grupların otizm desteği ve hizmeti girişimlerinde karşılaştıkları zorluklar için farkındalık sağlıyor. Joshua'nın ilham veren TedX röportajını buradan izleyebilirsiniz.



Kaynaklar: 

https://www.legit.ng/1224166-meet-joshua-beckford-12-year-genius-hopes-change-world.html

https://lifeissues787545603.blog/2019/06/02/meet-joshua-beckford-the-12-year-old-genius-becomes-the-youngest-person-to-get-into-oxford-university/amp/

https://www.tohumotizm.org.tr/otizm/onemli-bilgiler/dogru-bilinen-yanlislar/savant-sendromu-nedir/