Otizmli Bireylere İstihdam Sağlamak İçin Kurulan Girişim: Autism Cafe Project

Son güncelleme: 2023-07-28 13:47:59

Autism Cafe Project, Malezya’da kurulmuş bir sosyal girişim. Kurucusu Adli burayı “kim olduğunuz için özür dilemek zorunda olmadığınız bir yer” olarak tanımlıyor. Adli’nin oğlu Luqman otizmli bir genç, Luqman 2 yaşındayken otizm tanısı almış. Adli, Luqman'ın davranışlarından dolayı dışarıda otizm belirtilerini anlamayan ve rahatsızlık duyan çok fazla kişiyle karşılaştığını ve bazen onlardan özür dilemek zorunda kaldığını üzüntüyle anlatıyor. Autism Cafe Project’in temelleri de bu şekilde atılmış oluyor. Adli, oğlu Luqman ve onun gibi özel gereksinimli bireylere güvenli bir alan yaratmanın ve insanlara otizmi farkettirmenin hayaliyle bu projeyi başlatıyor.



Autism Cafe Project’in vizyonu, otizmli bireylere çalışabilecekleri bir alan yaratmak ve halka otizm farkındalığı oluşturmak. Adli sadece otizmli bireylere istihdam sağlamıyor aynı zamanda ilgilenen kişileri kafeyi ziyaret etmeye ve mevcut altı kişilik grupla bir saat çalışmaya teşvik ediyor. Çalışanlar kafeye gelen müşterileri karşılıyor, ödeme alıyorlar. Kafede menü yok, müşteriler çalışanlarla iletişime geçiyor ve çalışanlar menüyü sıralayıp sipariş alıyorlar. Aynı zamanda kafede fiziksel olarak çalışamayacak durumda olanların iş bulmasını sağlama amacıyla, sadece otizmli bireyleri değil, tüm aileleri kurabiye pişirme ve tişört yapma gibi projelere dahil ediyor. Bu şekilde, aileler de otizmli bireylerin bazı becerileri öğrenmelerine yardımcı oluyorlar.



Kafede işe alım yaparken geleneksel mülakat yolundan geçmek yerine, Adli ebeveynleri çocuklarını çarşamba günleri bir deneme çalışması için kafeye getirmeye teşvik ediyor. Böylece ailelerde çocuklarının güvenli bir ortamda çalışabileceklerini görüyor ve becerilerini de geliştirebileceklerine tanık oluyorlar.



Adli, “Autism Cafe Project” ile halkın otizm hakkında bilinçlendiğini ve otizmli bireyleri daha iyi anladıklarını söylüyor ve ekliyor; “Şirketlerin ve kamu sektörünün otizmin bir hastalık olmadığını bilmesini istiyorum. Otizmli bireyler üretken olabilirler, çalışabilirler ve toplumun bir parçası olabilirler."